Młodzi rybniccy kucharze, tym razem nie mieli sobie równych podczas 5. edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”, organizowanego przez MAKRO Cash&Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Do Warszawy zjechało się 12 zespołów z całego kraju, które zostały wyłonione w poprzednich trzech etapach eliminacyjnych. Jednym z nich był duet
Karolina Węgrzyn i
Karol Karpiak - na co dzień uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych, których opiekunem była
Katarzyna Solis. Przed młodymi kucharzami postawiono zadanie konkursowe, które polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników sześciu porcji dania głównego oraz przystawki. Dodatkowym utrudnieniem był czas - na wykonanie potraw przeznaczono tylko półtorej godziny.Młodzi rybniczanie nie znali wcześniej zawartości "black boxów", czyli pudeł w których znajdowały się takie składniki, jak sum, polędwica wieprzowa, kasza perłowa, dodatki warzywne i owocowe oraz przyprawy. Efektem pracy Karoliny Węgrzyn i Karola Karpiaka była nietypowa propozycja przystawki - węgla oliwnego z piklowanymi warzywami i rybą przygotowaną techniką sous-vide (duszenia w worku próżniowym), doprawioną odrobiną szlachetnego szafranu. Przyszli laureaci, jako danie główne ugotowali polędwiczkę w kraście przygotowanej z orzechów laskowych, pestek dyni, parmezanu i bazylii, podanej z kaszotto (kasza z szalotką) i podlanej białym winem. – Pracowaliśmy razem, pomagaliśmy sobie. Ja zrobiłam danie główne, a Karol przystawkę. Ale ważne jest, by pracować razem i ufać sobie. Jesteśmy drużyną, a nie dwoma kucharzami - opowiadała Karolina Węgrzyn.
>>> Zobacz fotogalerię z finału konkursu „Zgotuj Sobie Sukces” Międzynarodowe jury, które tworzyli m. in. znani kucharze
Kurt Scheller oraz
Robert Sowa, nie miało wątpliwości, że to właśnie uczniowie ZSE-U ugotowali sobie bilet do
zwycięstwa w „Zgotuj Sobie Sukces”. Drugie miejsce przypadło adeptom Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych w Warszawie, zaś trzecie powędrowało do Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. W nagrodę otrzymali 10 tys. złotych, nagrody rzeczowe dla szkoły o wartości 7 tysięcy oraz bon dla nauczyciela wart 1,5 tys. zł. - W „Zgotuj Sobie Sukces” startowaliśmy w ubiegłym roku, ale osobno. Dopiero w tym roku stanowimy zespół. Rok temu poznaliśmy, jaki tu jest stres i zmagania. Nastawiliśmy się na to, by podejść spokojniej, by przemyśleć, nie gonić i bez stresu coś dobrego ugotować - tłumaczy Karol Karpiak.
>>> Przeczytaj o innym sukcesie uczniów „Ekonomika” Zwycięstwo otwiera młodym rybniczanom drogę na europejskie kulinarne salony. Laureaci dołączą też do reprezentacji Polski, która jest w trakcie przygotowań do
międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 roku. Wcześniej rybniczanie wezmą udział w konkursie organizowanym przez Roberta Sowę w ramach
Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie, które odbędą się w przyszłym roku. O przyszłość młodych rybniczan możemy być spokojni, bowiem po sukcesie są zdeterminowani do zrobienia kolejych kroków w przód. - Chcemy dalej się szkolić. To, że dzisiaj zwyciężyliśmy, nie oznacza, że mamy spocząć na laurach i nie pracować nad swoimi umiejętnościami - zapowiada Karpiak.
Tagi:
konkurs,
gotowanie,
Kurt Scheller,
Robert Sowa,
ZSE-U,
ekonomik,
Zgotuj Sobie Sukces,
nagroda,
sukces,
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych,
Karol Karpiak,
Karolina Węgrzyn,
kulinaria
~ 2013-11-19
10:12:54
Szczere gratulacje!
~Afordancja 2013-11-19
10:24:34
Dołączam się do gratulacji ! I życzę powodzenia w Erfurcie.